perjantai 12. joulukuuta 2014

Kauneus on yhteiskunnan silmissä

Ihmisen silmä suosii kaikkea sopusuhtaista ja symmetristä. Tämän vuoksi kasvojen kauneusihanteessa tärkeintä on se, että kasvot ovat symmetriset. Kauneimmat kasvot ovat sellaiset, joista ei voi nimetä minkäänlaista yksittäistä seikkaa kuten iso nenä, otsarypyt, jykevä leuka, vino hymy tai pyöreät posket.
Ihon sileys on tärkeää, sillä epäpuhtauksia ja sairautta ei määritellä kauniiksi. Niimpä ihon sileys ilmentää ihmisen terveyttä ja puhtautta.
Poskiluiden korkeus saa kasvot näyttämään ylhäisiltä ja nuorekkailta. Ne myös korostavat silmiä poskien sijasta. Silmät ovat erittäin tärkeä osa kasvoja, sillä toiset ihmiset katsovat suoraan niihin.
   Miellyttävät silmät antavat mielikuvan miellyttävästä ihmisestä.



Vartalon kauneutta määrittää yleensä jokin sellainen seikka, jota on vaikea tavoitella. Läpi historian kaunis vartalo on sellainen, joka on vaikea hankkia. Esimerkiksi hyvinvoivissa valtioissa kauniina pidetään laihuutta, sillä itsensä laihana pitäminen on vaikeaa kiireen, stressin ja houkutusten keskellä. Köyhissä valtioissa taas kaunis vartalo on tukeva ja lihaksikas, jopa lihava, sillä sellainen on ruuan puutteessa vaikea hankkia. Tälläisissä valtioissa lihava vartalotyyppi edustaa hyvinvointia ja onnellisuutta. Täysin päinvastaisesti kuin hyvinvoivissa valtioissa.
Pituutta arvostetaan sen arvovaltaa luovan vaikutelman ansiosta. Pitkiä ihmisiä kuunnellaan ja arvostetaan enemmän. Pitkiä ihmisiä joutuu myös aivan fyysisestikin katsomaan ylöspäin. Hyvinvoivissa valtioissa pituus helpottaa laian silhuetin saavuttamisessa ja köyhissä valtioissa se ilmentää suurta kokoa, joka on kaunista.



Naisilla naisellisuus ja miehillä miehekkyys ovat kauniita ja arvostettuja asioita. Ne ilmaisevat korkeaa estrogeeni- ja testosteronitasoa. Korkealla estrogeeni- tai testosteronitasolla varustettu ihminen mielletään alitajuisesti hyväksi lisääntymiskumppaniksi. Naisilla suuret rinnat ja leveä lantio ovat merkkejä äidiksi pystymisestä. Tämän vuoksi näiden piirteiden mielletään olevan seksuaalisesti kauniita.

Tällä vuosisadalla ihannoidaan valeaa, mutta hieman päivettynyttä kuontaloa. Hyvinvoivien valtioiden kansa on suurimaksi osaksi vaaleaihoisia. Sen vuoksi vaaleaihoisuus on kaunista. Jos taas iho on miltein valkoinen, se ei ole kaunis, sillä hyvin vaaleaihoisilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta tai halua viettää aikaa ulkotiloissa nautiskellen. Ihon väri on kaunis, jos se on vaalea mutta lämpimän sävyinen.
Maailman yleisin hiusten väri on tumma. Siispä vaaleat hiukset ovat kauniit. Karkeat hiukset antavat mielikuvan hiuksien hoitamattomuudesta. Tämän vuoksi sileät hiukset ovat kauniit.
Siirimmalla osalla maailman ihmisistä on tumman- tai vaaleanruskeat silmät. Niitä harvinaisempia värejä ovat vihreä ja sininen. Niitäkin harvinaisempia värejä ovat harmaat, vaaleanturkoosit ja violetit silmät. Mitä harvinaisempi on silmän väri, sitä kauniimpi se on.


Suomessa silmien-, hiusten- tai ihonväriin ei suuresti kiinnitetä huomiota, jollei se poikkea valtavirrasta. Ainoastaan hyvin tummaihoiset tai esimerkiksi punahiuksiset ihmiset huomataan. Hiusten värjääminen on vielä lisännyt väreistä välittämättömyyttä.
Vaikka Suomessa silmien väreihin ei kauheasti kiinnitetä huomiota tai saati muisteta toistemme silmien värejä, on se täällä Meksikossa hyvin tärkeä asia. Suurimmalla osalla ihmisistä on tumma tai tummahko kuontalo ruskeilla silmillä varustettuma. Siispä jos jollakulla on vihreät tai jopa siniset silmät, on hän suoraan kaunis ja suosittu, kunhan hän on muutenkin edes miellyttävä. 


Suomalaiset tuskin edes huomaavat silmieni väriä tuosta kuvasta, mutta meksikolaisille silmieni väri ja vaaleuteni pomppaa silmään kuin ne olisivat spottivaloissa. He kun eivät ole niin tottuneet näkemään hieman vaaleampaa kuontaloa kuin suomalaiset.
Suomalaisen silmään erottuvat lähemmin "ripsettömyyteni" eli hyvin vaaleat ripset, suurehko nenä, hyvin vaaleat, miltein olemattomat kulmakarvani, tummat silmänaluset ja ihoni rypyt. Meksikolaiset kyllä näkevät kaiken sen, mutta vaalea ihoni ja siniset silmäni kumoavat kaiken sen ja olen kaunis täkäläisen kauneuskäsityksen mukaan.

6 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus oli taas, mutta

    "Naisilla suuret rinnat ja leveä lantio ovat merkkejä äidiksi pystymisestä. Tämän vuoksi näiden piirteiden mielletään olevan seksuaalisesti kauniita."

    ei itse asiassa pidä paikkaansa. Varsinkaan suuret rinnat eivät ole mikään ihanne kaikkialla maailmassa, kuten esimerkiksi Aasiassa. Ihanteet totta kai vaihtelevat maittain, mutta hedelmällisyys ei ole syynä siihen, että suuria rintoja pidetään viehättävinä lännessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otsikkoni tiivistää koko sanomani: Kauneus on yhteiskunnan silmissä. Osaatko kertoa, miksi suuria rintoja pidetään kauniina länsimaissa?

      Poista
    2. En ole täysin varma asiasta (enkä usko täydellistä vastausta vielä löytyvänkään, enkä löytänyt kultuuritutkimukseen perehtynyttä antropologia tähän hätään), mutta esimerkiksi rintojen näkeminen eroottisena voi jo itsessään olla kulttuurillinen ilmiö, kuten tässä artikkelissa todetaan: http://broadblogs.com/2010/11/04/men-aren%E2%80%99t-hard-wired-to-find-breasts-attractive/

      Sen tieteellisestä arvosta tai paikkaansapitävyydestä en ole varma, mutta voisin kuvitella kyseessä olevan vain yksi fetissi, jota on muun muassa länsimaissa "liioiteltu". Toinen, paljon uudempi, ilmiö on esimerkiksi jalkojen ajelu (naisilla) ja niiden seksualisoiminen.

      Jonkin verran aiheesta löytyy myös täältä:
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210352/
      mutta se keskittyy enemmän miesten sosiaaliseen statukseen kuin kulttuureihin. Tutkin asiaa!

      Poista
    3. Kiitos linkeistä, ne selittivät asiaa paljon. Tämä tuntuu olevan yllättävän monimutkainen asia ja sitä monimutkaistuttaa vielä enemmän se, että itse elämme tässä kulttuurissa.

      Poista
  2. Moikka Emmi! Terveiset Kuhmosta! Olitpa taas kirjoittanut hyvin,mutta minun on "pakko"antaa sinulle rakentavaa palautetta.
    Muista aina se,että sinäkin olet kaunis ja ihana ihminen.Myös meidän suomalaisten mielestä...Eikä tässä vaikuta sukulaissuhde mitenkään... :)
    Onneksi me kaikki ei olla samanlaisia ja niinhän se menee, että "toiset tykkää äidistä ja toiset tyttärestä"... :D
    Oikein ihanaa joulun alus aikaa ja joulua sinulle sinne moalimalle! Piä ittes "miehenä"... ;)
    <3 :lla Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa en yritä olla kaunis. Mutta siitä voisinkin kirjoittaa kokonaisen uuden postauksen. En lupaa vielä mitään sellaisesta postauksesta, mutta ehkäpä.

      Poista