maanantai 8. joulukuuta 2014

Itsenäisyyspäivät


Suomen ja Meksikon itsenäisyyspäivien välillä on räikeä ero.


Meksikossa itsenäisyyspäivä on räiskyvä juomisjuhla, kun Suomessa napotetaan hiljaa telkkarin edessä linnanjuhlia katsoen tai ehkä käydään tapaamassa sotaveteraaneja heidän kodeissaan tai haudoilla. Hieman on eri tunnelmat.


Luulen että syy löytyy itsenäistymisen aikaerosta. Meksiko itsenäistyi Espanjasta 16.9.1810. Samaan aikaan Suomi on leikkinyt hippaleikkiä Ruotsin ja Venäjän kanssa. Itseasiassa Suomi pääsi leikkimään omaa maata noihin aikoihin, sillä vaikka olimme Venäjän vallan alaisia, oli meillä autonomia miltein koko 1800-luvun ajan.
 

Itsenäisyyden juhlistamiseen tulee pieni raskas vivahde, jos isoisäsi tai isoisoisäsi on ollut sodassa. Kun jonkun haudalla voi käydä muistelemassa heidän äärimmäistä panostusta oman maansa puolesta, ei tee mieli vetää perseitä olalle ja tanssia jalkojaan puhki. Ilotulituksista puhumattakaan.


Kahdenlaiset itsenäisyyspäivät:

Meksikon itsenäisyyspäivä on 16.9. Juhlistimme sitä syöden tacoja samalla kun katselimme ilotuksia ja kuuntelimme aivan liian kovalla äänenvoimakkuudella soivaa bandaa. Illan päätteeksi, kun talon vanhempi väki oli jo päässyt hieman vahvempaan tuiteriin, hylkäsimme pöydässä istumisen ja juttelemisen musiikin tahdissa hytkymisen tieltä. 

Suomen itsenäisyyspäivänä, 6.12  kokoonnuimme me kaikki tämän saman kaupungin, Zacatecasin suomalaisvaihtarit saman katon alle ja teimme suomalaista ruokaa. Väsäsimme makaroonilaatikon ja joulupiparit kolmen hengen voimin. Hykertelimme hiljaa suomenkielisen stand upin tahtiin nistitorttuja syöden.


Terveisiä Meksikosta. Tässä minä ja host-isäni meksikon itsenäisyyspäivänä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti