lauantai 28. tammikuuta 2012

Tarkoitettu - Ally Condie

Tarkoitettu
Ally Condie


Cassian elämä on täydellistä. Hän elää yhteiskunnassa, joka ei tee virheitä, jossa ei tarvitse turvautua onneen, jossa kaikki on täydellisen säännösteltyä. Ihmisten omaksi parhaakseen heidän ruokansa ja liikuntana säännöstellään juuri heille sopiviksi. He saavat kumppaninsa yhteiskunnalta. Ihmisiä seurataan koko ajan. He eivät ihmettele maailmaansa, sillä siihen he ovat syntyneet ja siihen he ovat tyytyväisiä. Imiset ovat, kuin tyhmiä lampaita, joita viranomaiset ohjaavat.

Pätkä kirjasta, kohdasta, jossa Cassia haluaisi valita oman parinsa:
"MIhin se tie johtaisi? Pitäisikö ihmisten seuraavaksi antaa valita, miten monta lasta he saavat, milloin he kuolevat ja missä he asuvat", ajatusta pidetään järjettömänä.


Kohta,jossa oli tunteet pinnassa ja vedet poskilla:
"älä nukahda siihen syvään yöhän sovinnolla,
vanhuuden pitäisi palaa ja kirota illan saapuessa
riehua valon kuolemaa, raivota raivoamalla.
Vaikka viisaat tietävät kuoleman saapuessa, että puhumalla
ei voi synnyttää salamoita, että pimeä on totta
he eivät kulje yöhän sovinnolla", tuo varastettu runo muutti Cassian elämän, kun hänen kuoleva isoisänsä sen hänelle antoi. Runo kehottaa taistelemaan, siksi sitä ei hyväksytty sadan säilytetyn runon joukkoon. Se sanoo"Älä kulje sovinnolla". Yhteiskunnan mielestä kaheksankymmentä vuotta on sopiva aika elää. Niin Cassian isoisäkin kuoli. Kun Cassia lukee runon metsässä, vapaa-ajanvietteen aikana vaelluksella, Ky näkee hänet. Niimpä Cassia paljastaa runoaan Ky;lle, joka osaa luoda itse, jolla on oma, karu tarinansa, jota hän paljoastaa Cassialle pala kerrallaan, servetteihin piirrettynä.
   Mutta vaellusretket uhkaa luppua. Ja niin ne loppuvatkin. Cassian täytyy kertoa Ky;stä Xanderille, joka on Cassian puoliso. Hän on tuntenut Xanderin koko ikänsä. Xander on pitänyt ihmeenä, että parhaat ystävykset saivat toisensa, menevät naimisiin ja saavat lapsia. Nyt Cassian täytyisi romuttaa heidän yhteinen elämänsä ja haaveensa. Cassia oli mestarilajittelija. Hän olisi saanut paljon töitä, mutta kaikki meni pieleen.

"seisoisin kuivuneen suihkulähteen vieressä odottamassa, että viranomainen löytää minut. Ja kun hän tulisi kysymään, mitä minulla on mielessäni, minä kertoisin hänelle ja kaikille muillekkin, että minä tiedän: meille annetaan oikeasta elämästä vain paloja, ei sitä kokonaan. Ja kertoisin, etten halua elämään, joka on pelkkiä tilkkuja ja näytteitä. Maistiaisia kaikesta, ei ikinä kokonaista ateriaa." 

Lopulta, jos loppumatonta rakkautta ei lasketa Cassia menettää kaiken. Silti hän ei kulje sovinnolla, juuri niinkuin ukinsa häntä opetti. Vaan Ky on joutumassa suoraan surman suuhun, Cassian lajittelemana. Silloin alkaa rakkauskin sattua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti